فهرست مطالب
فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 25 (بهار 1389)
- تاریخ انتشار: 1389/03/01
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 1-20هدف از اجرای این پژوهش مقایسه کارکرد سبک های تفکر و رابطه آن با پیشرفت تحصیلی در بین دانشجویان دانشکده فنی مهندسی و روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران بود. نمونه مورد مطالعه 288 دانشجو (146 نفر فنی مهندسی و 142 نفر روان شناسی و علوم تربیتی) بود که دانشجویان رشته روان شناسی و علوم تربیتی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و دانشجویان رشته فنی مهندسی از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. یافته ها از طریق پرسشنامه سبک های تفکر استرنبرگ و واگنر و پرسشنامه خودگزارشی پیشرفت تحصیلی جمع آوری و سپس از طریق روش های آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه وt مستقل تحلیل شد. برای روایی پرسشنامه از نظر متخصصان و برای پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد. که مقدار آن 75/0 به دست آمد. نتایج به دست آمده نشان داد که در سبک تفکر اجرایی دانشجویان دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی و در سبک تفکر قانونگذارانه، دانشجویان دانشکده های فنی مهندسی بالاتر بودند و در سبک تفکر قضایی تفاوتی بین آنان وجود نداشت. همچنین سبک تفکر اجرایی در بین دانشجویان دانشکده های فنی مهندسی و سبک تفکر قانونگذارانه در بین دانشجویان دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی بیشترین قدرت پیش بینی پیشرفت تحصیلی را داشته اند و اینکه در سبک تفکر اجرایی و قضایی بین دانشجویان پسر و دختر دانشکده های فنی مهندسی تفاوت معناداری وجود داشت و در سبک اجرایی دختران و در سبک قضایی پسران بالاتر قرار داشتند و در سبک تفکر قانونگذارانه، دانشجویان پسر دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی بالاتر از دختران قرار داشتند.
کلیدواژگان: سبک های تفکر، پیشرفت تحصیلی -
صفحات 21-38
این مقاله براساس پژوهشی که به منظور بررسی نقش راهبردهای شناختی و فراشناختی در انگیزه پیشرفت فراگیران نظام آموزشی مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات از دیدگاه متخصصان انجام گرفته، تدوین شده است. روش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی است. از تعداد 70 نفر متخصصان (برنامه ریزی درسی، فناوری آموزشی، آموزش الکترونیکی) دانشگاه های تهران (شهید بهشتی، علامه طباطبایی، تربیت مدرس، تربیت معلم، دانشگاه تهران، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران) 58 نفر به شیوه نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است با 46 گویه و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ 85/0 محاسبه گردید. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت. برای پاسخگویی به سوالات پژوهش از آمار توصیفی و آزمون خی دو، آزمون آنالیز واریانس (F فیشر)، آزمون دانکن و t دو نمونه ای استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که از بین راهبردهای شناختی راهبرد تکرار و مرور و بسط و گسترش معنایی و سازماندهی هر کدام به ترتیب دارای نقش خیلی زیاد، خیلی زیاد و زیاد هستند و راهبرد بسط و گسترش معنایی بیشترین نقش را در انگیزه پیشرفت فراگیران دارد. و از بین راهبردهای فراشناختی، راهبردبرنامه ریزی، کنترل و نظارت و نظم دهی هر کدام به ترتیب دارای نقش زیاد، خیلی زیاد و زیاد هستند که راهبرد کنترل و نظارت بیشترین نقش را در انگیزه پیشرفت فراگیران دارند و تفاوت معناداری بین نقش های راهبردهای شناختی و فراشناختی وجود ندارد.
کلیدواژگان: راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی، انگیزه پیشرفت، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نظام آموزشی -
صفحات 39-52
هدف این پژوهش بررسی تجارب معلمان از طرح ارزشیابی توصیفی در مدارس ابتدایی بوده است. روش پژوهش، کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. شرکت کنندگان در پژوهش 23 نفر از معلمان مجری طرح در نواحی 2 و 3 و 4 و 5 آموزش و پرورش شهر اصفهان در سال تحصیلی 88 1387 بودند که با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب گردیدند. اطلاعات با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته گردآوری شد و با به کارگیری روش کلایزی مورد تجزیه و تحلیل و تفسیر قرار گرفت. از مجموع یافته های این پژوهش بعد از حذف کدهای مشترک 100 کد مفهومی که بیانگر تجارب مشارکت کنندگان بود، استخراج گردید که در سه مفهوم محوری: 1 فرایند یاددهی یادگیری، یادگیری: (میزان یادگیری، کیفیت یادگیری، کاربرد یادگیری)، تدریس: (روش تدریس، نقش معلم، مشارکت فراگیر)، ارزشیابی: (هدف ارزشیابی، شیوه ارزشیابی، زمان ارزشیابی)، 2 بهداشت روانی: (تعادل روحی و روانی در روابط فردی، شناخت توانایی ها و محدودیت های فردی، شادابی محیط یادگیری)، 3 حیطه های مختلف شخصیت دانش آموزان: (حیطه عاطفی و حیطه اجتماعی) دسته بندی شد. معلمان در جریان آموزش و اجرای طرح تجارب مثبت و منفی زیادی را به دست آورده اند که بر ادراک آنها از طرح تاثیر داشته است. آشنایی برنامه ریزان با تجربیات معلمان، به عنوان مجریان برنامه و تاکید بر این مهم که آنان اهداف این طرح را چگونه درک کرده و برای خود معنادار ساخته اند، نقش مهمی در رفع نواقص طرح و بالا بردن اثربخشی آن دارد.
کلیدواژگان: تجارب معلمان، ارزشیابی توصیفی، انتشار برنامه درسی، پدیدارشناسی -
صفحات 53-64این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش با روش فعال فناورانه بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس فیزیک انجام گرفته است. روش پژوهش نیمه تجربی است. جامعه پژوهش را دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستانهای شهرستان فلاورجان تشکیل می دهند. از بین جامعه تحقیق دو گروه (کلاس) 28 نفره به عنوان نمونه آماری به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. یک گروه به عنوان گروه آزمایش و گروه دیگر به عنوان گروه گواه در نظر گرفته شد. گروه آزمایش با روش فعال فناورانه و گروه گواه با روش سنتی آموزش دیدند. پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از طریق آزمونهای معلم ساخته (پیش آزمون و پس آزمون) مورد سنجش قرار گرفت. روایی آزمون ها را متخصصان تایید کردند و پایایی آن به کمک آلفای کرونباخ 86/0 برآورد گردید. داده ها از طریق آمار استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که تاثیر آموزش فیزیک با استفاده از روش فعال فناورانه بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بیشتر از روش های سنتی است (001/0P≤).
کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، روش یادگیری فعال فناورانه، روش سنتی -
صفحات 65-80هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع اضطراب امتحان و تاثیر مقابله درمانگری بر کاهش اضطراب امتحان و افزایش عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر سال سوم دبیرستانهای شهرستان سقز بود. به این منظور به شیوه تصادفی 20 درصد (160 نفر) از دانش آموزان دختر سوم دبیرستان انتخاب شدند. از طریق آزمون اضطراب امتحان اسپیلبرگر و مصاحبه بالینی، 41 نفر از آنان مضطرب شدید شناخته شدند. 40 دانش آموز به طور تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش (20 نفر) به مدت ده جلسه یک و نیم ساعته، مقابله درمانگری را تجربه کردند و در نهایت هر دو گروه مجددا به آزمون اضطراب امتحان اسپیلبرگر پاسخ دادند. داده های پژوهش به کمک آزمونهای درصد فراوانی، t مستقل و تحلیل کواریانس، تجزیه و تحلیل گردیدند. یافته ها نشان داد که میزان شیوع اضطراب امتحان در بین دانش آموزان دختر سال سوم تجربی شهرستان سقز 62/25 است، نتایج تحلیل آزمون تی بر تفاضل نمرات پیش و پس آزمون و تحلیل کواریانس نشان داد بین گروه آزمایش و گواه در میزان کاهش اضطراب امتحان تفاوت معناداری وجود دارد. بین اضطراب امتحان و پیشرفت تحصیلی همبستگی منفی برقرار بود، همچنین نتایج آزمون t بر تفاضل پیش آزمون و پس آزمون پیشرفت تحصیلی تفاوت معناداری را بین گروه آزمایش و گروه گواه نشان داد.
کلیدواژگان: اضطراب امتحان، مقابله درمانگری، پیشرفت تحصیلی -
صفحات 81-100
هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان تاثیر سه شیوه تدریس (حل مساله، پروژه و سخنرانی) در افزایش کیفیت دوره های آموزش ضمن خدمت دبیران شیمی دوره متوسطه استان اصفهان است. روش تحقیق شبه تجربی و از طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دبیران شیمی دوره متوسطه استان اصفهان (522 نفر) بودند که در تابستان 1387 در دوره های آموزش ضمن خدمت کوتاه مدت شرکت کردند و با روش نمونه گیری تصادفی ساده 120 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش آزمون و پرسشنامه بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. یافته ها نشان داد که روش های حل مساله و پروژه بیش از سطح متوسط، ولی روش سخنرانی کمتر از سطح متوسط در افزایش کیفیت دوره های آموزش ضمن خدمت دبیران شیمی دوره متوسطه موثر بوده است و به کارگیری روش تدریس سخنرانی تاثیر زیادی در افزایش کیفیت این دوره ها نداشته است. مقایسه نمره پس آزمون در گروه های مورد مطالعه نشان داد که f مشاهده شده در سطح 01/0P معنا دار بوده و تفاوت مشاهده شده بین نمرات پس آزمون گروه های مورد مطالعه پس از تعدیل نمرات پیش آزمون معنا دار بوده و مطابق ضریب اتا (58 درصد) تفاوت های فردی در گروه ها، ناشی از آزمایش بوده است. بررسی میزان تاثیر این روش ها در افزایش کیفیت دوره های آموزش ضمن خدمت دبیران علوم پایه با توجه به متغیرهای جمعیت شناختی نشان داد که f مشاهده شده در خصوص جنسیت و سابقه خدمت در سطح 05/0P معنا دار نبوده است، اما در خصوص مدرک تحصیلی در سطح 05/0P معنا دار بوده است. مقایسه میانگین نمره میزان تاثیر آموزش های ضمن خدمت کوتاه مدت دبیران علوم پایه در ارتباط با مولفه های چهارگانه کیفیت (تطابق با استاندارد، تطبیق برای کاربرد، تطبیق با هزینه، تطبیق با آخرین نیاز) با نمره ملاک 3 نشان داد که آموزش ضمن خدمت کوتاه مدت دبیران علوم پایه در سطح متوسط در تطبیق با مولفه های کیفیت موثر بوده است.
کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، آموزش شیمی، کیفیت، روش تدریس حل مساله، روش تدریس پروژه، روش تدریس سخنرانی -
صفحات 101-130این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین وضعیت اجتماعی اقتصادی خانواده، اهداف پیشرفت، راهبردهای یادگیری و توانایی حل مساله ریاضی دانشجویان انجام گرفت. به این منظور از روش تحقیق پیمایشی استفاده شد و داده های مورد نیاز درباره راهبردهای عمقی، راهبردهای سطحی، اهداف تسلط، اهداف عملکرد گرایش، اهداف عملکرد اجتناب و وضعیت اجتماعی اقتصادی خانواده با استفاده از پرسشنامه های هدف پیشرفت الیوت و چرچ و فرایندهای مطالعه بیگز از بین 427 دانشجو با روش نمونه گیری خوشه ایجمع آوری شد. نتایج نشان داد رابطه اهداف تسلط با راهبردهای عمقی و توانایی حل مساله ریاضی مثبت و معنادار، اما رابطه اهداف عملکرد گرایش و اجتناب با توانایی حل مساله ریاضی معنادار نمی باشد. رابطه راهبردهای عمقی با توانایی حل مساله ریاضی مثبت و معنادار و رابطه راهبردهای سطحی با توانایی حل مساله ریاضی معنادار نیست. همچنین نتایج نشان داد که اهداف تسلط مهمترین عامل اثرگذار بر توانایی حل مساله ریاضی است و پسران اهداف عملکرد گرایش را بیشتر از دختران به کار می گیرند و دانشجویان متعلق به طبقه پایین جامعه نسبت به دانشجویان طبقه بالای جامعه اهداف تسلط را بیشتر به کار می گیرند. بین راهبردهای یادگیری و توانایی حل مساله ریاضی دانشجویان برحسب جنسیت و وضعیت اجتماعی اقتصادی خانواده تفاوتی وجود ندارد.
کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، راهبردهای یادگیری، توانایی حل مساله ریاضی، وضعیت اجتماعی، اقتصادی خانواده -
صفحات 131-160
این پژوهش به منظور تبیین رابطه طراحی شغل و عملکرد سازمانی دبیران دبیرستانهای دولتی مناطق 1 تا 5 شهر تهران انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش کلیه دبیران دبیرستانهای این مناطق بوده که از بین آنها نمونه گیری به عمل آمده است. روش نمونه گیری در این پژوهش طبقه ای چند مرحله ای و ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه و روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. همچنین از روش های آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون برای تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که رابطه معناداری بین سه شاخص وجود وظایف متنوع در شغل و استقلال و بازخورد و عملکرد سازمانی وجود داشته است و بین دو شاخص معنادار بودن وظیفه و هویت وظیفه و عملکرد سازمانی رابطه معناداری وجود نداشته است.
کلیدواژگان: طراحی شغل، عملکرد سازمانی، دبیران دبیرستانها
-
Pages 1-20The Present study examined the relationship between the thinking styles employed and the educational achievement among the students of engineering, psychology and education. Through convenient sampling, 146 students of engineering and through random sampling, 142 students of psychology and education were selected to respond to Sternberg and Wagner's Thinking Styles Inventory as well as to a self-report questionnaire on educational achievement. The validity of the instruments questionnaire was established according to the expert's opinion and its reliability was estimated by using Cronbach's Alpha coefficient (α= 0.75). The research findings showed that in terms of executive thinking the students of psychology and education performed better while the students of engineering were better in legislative thinking. Moreover, no significant difference was found between the two groups of participants in judicial thinking. On the other hand, the executive thinking among students of engineering and legislative thinking among students of psychology and education showed the strongest power of predicting the educational achievement. A statistically significant difference was also found among male and female students in terms of executive thinking where female students were in higher levels and judicial thinking where male students were in higher levels. Finally, in terms of legislative thinking male students of psychology and education were better than female ones.
-
Pages 21-38
This descriptive survey study investigated the cognitive and metacognitive strategies in learner's achievement motivation in educational systems which are based on the communication and information technology. Out of 70 experts in curriculum, educational technology and e–learning in different Tehran universities, a sample of 58 experts were selected to participate in the study. The instrument used for data collection was a researcher-made questionnaire (α=0.86) with 46 items. The research findings showed that among the cognitive strategies, elaboration had the most significant role while the role of rehearsal and organization were found to be significant as well. Among the metacognitive strategies, control, found to have the most significant role while planning and regulation strategies were found to be significant. However, no significant difference were found between these two types of strategies.
-
Pages 39-52
The present study investigated how the elementray school teachers experienced the Descriptive Assessment Program through a phenomenological qualitative research design. The participants, selected by the purposive sampling, were 23 teachers who were executing the program in different districts of Isfahan during the academic year 1387-88 (2008-2009). The data were collected by employing an in-depth semi-structure interview and were analyzed by the Colaizzi method. The findings were classified into 3 major domains including learning, psychological health and personality of the students. It was concluded mental that the positive and negative experiences of the participants of the program had a significant influence of their understanding of the program. Recognizing these understandings can help the designers of this program improve it.
-
Pages 53-64This research aimed at investigating the effect of teaching by the Technology Enabled Active Learning (TEAL) method on the academic achievement of high school students in physics by a quasi-experimental method. The research Population were the first grade female students of Falavarjan high schools. The study was conducted by using two groups randomly-selected of high school students (each group with 28 students). The experiment group was taught by the TEAL method and the control group was taught by the traditional method. The academic achievement of the subjects were assessed by the teacher-made pre-test and post-test. The validity was confirmed by the experts and its reliability was established by cronbach's Alpha (α=0.86) coefficient (86%). The data was analyzed through inferential statistics (ANCOVA). The results showed that the academic achievement by the TEAL method have been higher than those using the traditional method of learning at the probability level of 0/001.
-
Pages 65-80The purpose of this study was to study the efficacy of coping therapy on decreasing the level of test anxiety and improving academic achievement of female high school students of Sagez. Iran to achieve this aim, 160 students, grade 3, were randomly selected from Sagez high schools. First, the Spielberger test anxiety scale was administered to the subjects. The results of the questionnaires relating to test anxiety and the interview showed that 41 subjects had highly test anxiety. Then, 40 students were assigned to two experimental and control groups. The experimental group (20 students) then participated in coping therapy for ten 90-minute sessions. Finally, the Speliberger test anxiety scale was administrated the two groups again. The results of this study demonstrated that the prevalence of test anxiety among high school female students of Sagez was 25/62. The results indicated significant differences between the pretest and posttest scares. In other words, there were significant differences among the control vs experimental group as for the decrease in the level of anxiety. Further analysis through the t-test results indicated significant differences between experimental and control groups as for the academic achievement.
-
Pages 81-100
The present study investigated the effect of the teaching methods (problem solving, project, lecture) on the promotion of the quality of the in-service training programs for the high school chemistry teachers in Isfahan through a quasi-expremental design. Through simple random sampling, out of 522 teachers participating in the in-service training program in summer 1387 (2008), 120 teachers were selected to sit for a pre-test as well as a post-test and to respond to an attitude questionaire. The research findings showed that there is statistically significant difference among the teaching methods. It was found that the problem-solving and project methods were more effective than lectures. Moreover, considering the demographic variables, no sionificant differences were found in terms of gender and years of service while the difference was found significant in terms of university degree at the probability level of 0.05. Finally, the findings revealed that the short-term in-service training programs for chemistry high school teachers are effective in terms of the quality factors.
-
Pages 101-130This research aimed at studying the relationship between family socioeconomic, achievement goals, learning strategy and students, mathematical problem solving ability. For this purpose, a survey research method was used and the data collected on deep strategies, surface strategies, mastery goals, performance- approach goals, performance-avoidance goals and family socioeconomic status by using the Goal Achievement Questionnaire proposed by Elliot and Church and Study Process Questionnaire by Biggs. A sample of 427 students were selected through random cluster sampling. The results showed that the relation ship mastery goals and learning deep strategy and mathematical problem solving ability was positive and significant but the relation ship between performance-approach goals and performance-avoidance goals with mathematical problem solving ability was not significant. The relationship between deep strategy and mathematical problem solving ability was positive and significant and the relationship between surface strategy and mathematic problem solving ability was negative but not significant. The results also showed that mastery goals are the most important factor affecting the mathematical problem solving ability and boys used performance-approach goals more than girls and the students belonging to low socioeconomic status used mastery goals more than of high socioeconomic status. Yet, there is no difference between those students, learning strategy and mathematical problem solving ability in terms of gender and family socioeconomic status.
-
Pages 131-160
The aim of this research was to examine the relationship between job design and performance of teachers of public high schools in Tehran, districts 1-5. The research method was correlational descriptive. The population of this study was all the teachers of public high schools in Tehran. Sampling method was random chuster sampling & the data was collected using 2 Questionnaires: a job Design questionnaire and performance one. The reliability of the first questionnaire was 0.85 and that of the 0.86 second was the analysis of the data was done with inferential measures such as Pearson correlation, regression. The research results showed that there was a positive relationship between skill variety, independent, feedback indicators and performance of the Participants. Also, the findings of this research showed that there was no relationship between indicators of task identity and as well as task significance and performance.